TAUTA IŠLIEKA GYVA,

kol gyvas jos tautiškumas ir tik-ėjimas.

Naujas Video

Tai – palikimas, kuris vizualiai pasakoja apie praėjusias epochas, sąšaukas, visuomenines aistras. Dabartinė epocha taip pat primeta mano kraštui savo taisykles. Daugelis bažnytėlių tuštėja, nykstant kaimams, mažėjant gyventojų skaičiui. Todėl svarbu spėti užfiksuoti ir šį savo epochos reiškinį istoriniame dėsningume.

Vilius Puronas

Vilius Puronas

Istorikai žino, kad mūsų Tėvynėje, lygumų krašte, būta apie tūkstantį piliakalnių, kurie leido mano tautai ir kalbai išlikti gyvai per tūkstantmečius. Dabartinė statistika teigia, kad mano Tėvynėje, tebeveikia apie tūkstantį bažnyčių… Įdomi sąšauka?

Bažnyčios, koplyčios, katedros – tai Lietuvos šventovės, mūsų sakraliniai statiniai, savo siluetais harmoningai įsipiešę į mano Tėvynės peizažą, istoriją, į tautiečių sąmonę. Papasakoti apie kiekvienos jų architektūrą, savitumus ir skirtumus – kilnus bei nekasdieninis uždavinys. Tai – ne tik kraštotyrininko teisė, bet ir pareiga.

Kiekviena bažnytėlė – kaip lietuvaitė

Panaši į kitas, bet tuo pat metu – savita ir nepakartojama. Atvira, dora, graži, nors tuo pačiu – mistiška bei paslaptinga. Kiekviena jų yra savitas gyvenvietės veidas ir šventovė, savyje talpinanti ir dvasinį, ir kultūrinį, ir istorinį brandumą. Kiekviena jų – savotiškas muziejus, kuriame per šimtmečius buvo kaupta čia gyvenusių dvasiškių, tautodailininkų, menininkų, statybininkų patirtis.

Tai – palikimas,

kuris vizualiai pasakoja apie praėjusias epochas, sąšaukas, visuomenines aistras. Dabartinė epocha taip pat primeta mano kraštui savo taisykles. Daugelis bažnytėlių tuštėja, nykstant kaimams, mažėjant gyventojų skaičiui. Todėl svarbu spėti užfiksuoti ir šį savo epochos reiškinį istoriniame dėsningume.

Barokas, klasicizmas, neogotika, konstruktyvizmas...

Akademinės taisyklės, formavę lietuviškų bažnytėlių siluetus ir interjerus, dekoro savitumai ar sąšauka su gyvenvietės istorine raida ir struktūra, tai – kompleksiniai dėsningumai, ne visuomet pastebėti ir užfiksuoti kraštotyrininkų, mokslininkų ar praeities tyrinėtojų.

Juk tai – tautiškumo klasika, o klasika nelengvai nueina nuo scenos.

Ar žinai, kodėl esi

GYVAS?..

Atverk savo sielos duris

Žmogui jo gyvenimo žemėje kelionei duodamos trys vyno taurės. Viena skirta paimti iš gyvenimo viską ir sukaupti energijos, antra taurė skirta pakloti pamatą savo palikuonims ir užauginti juos dorais bei išmokyti gerti iš pirmosios taurės. Trečioji taurė skirta ištaisyti savo klaidas darant gerus darbus prieš kelionę namo. Atverk plačiau sielos duris, kai tavęs prašo, kad netektų gailėtis, jog kažko nepadarei.

Širdis

Egidijus Venckus

Mieli žmones, linkiu, kad šitas projektas duotų mums žinių, pažinimo, kultūros bei tikėjimo dvasios, nes mes turime savo tėvų, senelių, prosenelių paveldėtas tradicijas gaivinti ir perduoti šiai kartai.

Šiaulių katedros klebonas

Nuvažiavome per 37 146 kilometrus, nufilmuotos 182 šventovės, kad žmonės tai pamatytų!

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

LIETUVOS BAŽNYČIOS

Stulgių bažnyčia
Kuršėnų bažnyčia
Memakščių bažnyčia
Baisogalos bažnyčia
Šiaulių bažnyčia
Kelmės bažnyčia